De link tussen de bisschop van Myra en Sinterklaas
Volgens de overlevering leefde er in de tijd dat de bisschop van Myra; Nicolaas leefde, een man met drie dochters. De man was straatarm, en om zijn dochters te laten trouwen moest hij de toekomstige echtgenoot een bruidsschat kunnen aanbieden. De dochters waren door de armoede van hun ouders gedoemd als slaven op te groeien. Het wonder geschiedde; op drie momenten werd er een buidel goud gevonden in het huis van de vader. De geldbuidels werden door een openstaand raam gegooid waarbij ze in de schoenen belandden die voor de kachel stonden te drogen. Omdat de geldbuidels soms ook wel werden benoemd als mandarijnen of sinaasappels wordt nu gesuggereerd dat Sinterklaas van oorsprong uit Spanje komt. Hier zie je rechtstreeks de link naar het Sinterklaasfeest van tegenwoordig; de zakjes chocoladegeld en kruidnoten, maar ook de mandarijnen in de schoen van kinderen die bij de kachel staan hebben een historische betekenis.
Het sinterklaasgedicht, heel traditioneel
Het sinterklaas gedicht wat vooral ouderen en grote kinderen bij hun sinterklaascadeau voegen heeft eveneens een historische achtergrond. Dit is namelijk het moment om de ontvanger eens flink op de hak te nemen of in het zonnetje te zetten. Sinterklaasgedichten zijn afgeleid van het oude Spotdicht. Ze zijn ontstaan in een tijd waarin mensen behoefte hadden om elkaar op sommige dagen eens in het licht te zetten, voordat er zoiets als social media was. Een gezellig samenzijn werd vaak opgevrolijkt door een kritische noot naar de maatschappij, de politiek maar vooral ook naar elkaar. In zekere zin vind je deze zaken ook terug in sinterklaasgedichten. In het verleden was een sinterklaasgedicht vergelijkbaar met een soort oudejaarsconference, maar ook vandaag de dag horen een komische noot en een ernstige ondertoon thuis in een sinterklaas gedicht. Dit maakt Sinterklaas en dan vooral Pakjesavond tot een leuk evenement voor jong en oud.
Een volksfeest met een rijke historie
Het bovenstaande geeft wel weer dat het Sinterklaasfeest een feest is met een heel rijke traditie. We herdenken nog ieder jaar de goedheid en barmhartigheid van Nicolaas, de bisschop van Myra. Het is een feest waar kinderen nog altijd reikhalzend naar uitzien. De aankomst van Sinterklaas per stoomboot is ieder jaar weer een bijzonder moment. De kinderen van tegenwoordig zijn gelukkig een stuk welvarender dan de meisjes uit het verhaal, maar de gezette schoen bij de kachel die gevuld wordt met een cadeau en met lekkers is nog steeds een jaarlijks terugkerend ritueel in heel veel huishoudens. De zak met cadeaus die de kinderen ieder jaar weer krijgen vindt zijn herkomst duidelijk in de zakken met de bruidsschat die de vader kreeg voor zijn dochters. Onze kinderen zijn er tegenwoordig als de kippen bij om een verlanglijst te schrijven voor Sinterklaas met daarop al hun wensen. Vaak zal het gaan om speelgoed wat ze door het jaar heen niet zomaar krijgen, maar sommige kinderen zijn idealistischer van aard; zij vragen om niet-materiële zaken aan Sinterklaas. Het Sinterklaasfeest is, kortom, te speciaal om te worden afgeschreven.